Knysna het hart van de Tuinroute

Forest Valley (Rheenendal)
Forrest Valley bij NysnaV
oor de verandering zijn we van de kust, nu midden in het bos beland bij Forest Valley Cottages. We hebben een leuk huisje en het zwembad ligt er pal naast. Het uitzicht over de vallei is schitterend. 's Avonds is het ontzettend donker waardoor je zoveel sterren kunt zien! Het enige wat je hoort zijn de vogels. Verder is er alleen maar stilte. Helaas konden we door de vele muggen en insekten s'avonds niet lang buiten zitten.

De volgende ochtend de gordijnen open om te genieten van het uitzicht op de bergen, maar er was niets te zien. Dit kwam door de mist die in het dal hing. Maar binnen een half uur was het al opgetrokken en zonnig. Tijd voor het zwembad.

Monkeyland
Op ongeveer een uurtje rijden bij Plettenberg Bay liggen Monkeyland en Birds of Eden. Monkeyland is een opvang voor apen die ooit in gevangenschap leefden en nu vrij kunnen rondlopen. Met een gids loop je een uurtje door het bos. Het was veel te donker om goede foto's te kunnen maken. We hebben wel gelachen om de gids, een beetje een geflipte vogel die al te lang tussen de apen rondloopt.

Birds of Eden
Birds of Eden bij de CragsD
aarna naar Birds of Eden dat vlak naast Monkeyland ligt. Bij deze vogelopvang zijn vogels te zien die voorheen in een kooi zaten. Het is heel groot opgezet met ontzettend veel, mooie, vogels. Hier mochten we zelf rondlopen. Bij de ingang kregen we een lijst waarop je kon afvinken welke vogels je gezien had. Helaas is onze kennis van namen nog niet zo goed, al leren we steeds meer bij. Een neushoornvogel had het op Ab gemunt. Op een gegeven moment hing hij zelfs in zijn schoen en wilde niet meer loslaten.

Millwood (goudmijn)
I
n Rheenendal was ooit een goudmijn. Toen deze eenmaal was ontdekt werd er een "dorpje" gebouwd genaamd Millwood. Binnen een paar jaar was de mijn al leeg en is het dorp verlaten. Het enige wat nu nog over is, is een theehuis met museum. Bij de mijn kun je een rondleiding krijgen (wat wij niet gedaan hebben) en de machine is gerestaureerd.

Outeniqua Trail (wandelroute bij Rheenendal)
Het bos van Knysna is nog inheems. Er zijn hier veel wandelingen te maken en wij kiezen voor de "Outeniqua Hiking Trail" . Het hele traject is 105 km, voor ons een beetje te lang, dus lopen we een gedeelte ervan. Het startpunt was bij de picknickplaats van Jubilee Creek. Het pad werd vroeger gebruikt door de mijnwerkers. Als je maar door bleef lopen kwam je bij de mijn weer uit maar daar kwamen we net vandaan. We zijn ongeveer 3 keer de rivier overgestoken, over grote en kleine stenen. Bij de grootste oversteek zei Ab dat er een paar stenen wiebelden. Dus extra voorzichtig er overheen maar ik kon mijn evenwicht niet meer bewaren en plons, linkervoet in het water. Vervolgens plons, rechtervoet in het water. Ach wat maakt het uit, door de zon waren de schoenen zo weer droog.

Wilderness N.P. Wilderness National Park
I
n de buurt van Knysna ligt het Wilderness National Park. We wilden de Kingfisher Trail gaan lopen maar die was wegens onderhoud gesloten. Dan maar een andere trail aan de andere kant van de rivier. Ook hier begon het makkelijk maar hoe verder hoe steiler. Iedere keer leek het of het pad ophield maar konden we toch weer verder. Op een gegeven moment zijn we maar omgedraaid want je moet ook het hele stuk weer terug. Er waren veel mensen die aan het kanoën waren over de rivier. Hoewel de wandelpaden bekend staan om de vele ijsvogels (5 verschillende soorten) die langs de oevers voorkomen hebben we helaas geen ijsvogels kunnen ontdekken. Het was een leuke wandeling in een mooie omgeving.

Knysna The Heads
De volgende ochtend gingen we op weg naar Port Elizabeth. We waren Knysna nog niet uit of er stond een bord met "The Heads". Hier waren we nog niet geweest. Knysna heeft een lagune van 17 km lengte. De Knysna Heads zijn 2 zandstenen kliffen die Knysna beschermen tegen de zee. Het uitzicht was hier mooi.

 

 

 

 
----------------------------------