Hazyview en de Panoramaroute

Van Bela Bela naar Hazyview is ca. 500 km. Dat vinden we ook het maximum om te rijden op 1 dag.

Selfcatering accommodatie in HazyviewAan het eind van de middag kwamen we aan bij een B&B met self catering We kregen rondavel nr. 1. Eenmaal alles uitgepakt bleek dat we een mini keukentje hadden. Het enige wat er in stond was borden, bestek, glazen, een koelkast en een magnetron. Toen we aan de eigenaar vroegen hoe we ons eten moesten bereiden zei hij dat er een magnetron was. En het vlees dan? Op de braai uiteraard. Jakkes, echt niet. Daar moeten we het morgenvroeg nog maar even over hebben.

Op zondag zijn de winkels altijd vroeg dicht dus we waren te laat om nog boodschappen te doen. Er zijn ook niet veel restaurants open maar wij kwamen uit bij een pizzeria genaamd "Pappas Pizza".

Op maandagmorgen hebben we het ontbijt op de veranda van de B&B gegeten omdat we zelf nog niks hadden. Met de eigenaresse gesproken over de self-catering. Ze zou kijken of ze een hob (2-pits stel) en pannen kon regelen. Het is in ieder geval mooi dat ze met een oplossing komt anders hadden we naar een andere accommodatie moeten gaan. Daar zaten we niet echt op te wachten want het is hier hartstikke mooi (en we hebben internet om onze reis verder te plannen).

De tweede dag naar Pilgrim's Rest. Dit plaatsje is bekend vanwege de goudmijnen die in 1873 werden gevonden. Foto van een oude stoomtram in Pilgrim's Rest een plaatsje langs de Panoramaroute Daar waren er vroeger meer dan genoeg van maar in Pilgrim's Rest zijn de huisjes en gebouwen gebleven zoals ze waren. De route er naar toe was al schitterend. Ondanks dat het een echt toeristenplaatsje is was het niet overdreven druk. Wel met locals die probeerden van alles en nog wat te verkopen en jongens die hun macadamia noten wilden slijten. In het informatiecentrum kun je een kaartje kopen voor R10 waarmee je in 4 musea naar binnen mag. De Garage (automuseum), Dredzen Shop and House Museum, het Victorian House Museum en het Pilgrims en Sabie News Museum (oude typemachines en drukmachines).

Op de terugweg zijn we nog afgeslagen bij het bord Diggins. Hier was verder niet veel te zien. Het goud was trouwens al lang verdwenen dus zijn we maar weer gegaan.

Bij de Mac Mac Falls Foto van de Mac Mac Falls in Mpumalanga in Zuid-Afrikazijn we ook nog gestopt. Uiteraard foto's gemaakt en even later in het boek gekeken of het een beetje overeen kwam. In het boek was de waterval veel groter, zul je ook altijd zien. Langs het pad er naartoe stonden ook weer kraampjes met houtsnijwerk. Hartstikke leuk maar wij kopen niets want we hebben al bagage genoeg. Een van de verkopers vroeg of we iets wilden kopen. We mochten een prijs noemen als we weer terug kwamen. Ook een manier om wat te verkopen maar helaas voor hem, wij hadden geen interesse.

Nog even boodschappen gedaan bij de Spar. We vielen wel op als blanke. En druk dat het was. Een vrouw had op onze auto gepast. Dat is hier ook een manier om geld te verdienen. Het kost je nagenoeg niets en zij zijn ook weer blij.

Terug in de cottage stond er een 2-pits stel met pannen voor ons klaar. Kijk daar kunnen we wat mee! Voor de zekerheid hadden we wel een kant & klaar maaltijd gekocht maar vanaf morgen gaan we weer ons eigen potje koken.

Op de regiokaart hadden we gezien dat Ohrigstad Nature Reserve niet zo ver weg was. Dus besluiten we daar naartoe te gaan. Het weer was niet al te best maar onderweg was het op een gegeven moment zelfs 13 graden! Brr, echt koud. Het werd ook steeds mistiger. Bij het Nature Reserve werden we door 2 parkwachters verwelkomd. Kom maar binnen in het kantoor. Een briefje hier en een stempeltje daar en klaar. Ohrigstad Nature ReserveVolgens hen waren er nijlpaarden, neushoorns, zebra's en impala's. Al met al een gezellig gesprek, dat verdiende wel een fooi. Wij naar binnen met de auto. Rustig rijden want je weet maar nooit. Volgens het inschrijfboek waren de laatste bezoekers een paar dagen geleden geweest. Arme parkwachters, zit je daar de hele dag te wachten tot er weer eens iemand komt. Wij vol goede moed het park in. Voorbij de dam was een picknickplaats en daar hebben we de auto geparkeerd. We waren vandaag ook de enige bezoekers. Nog richting de dam gelopen maar niets te zien. Zelfs geen vogels! Er liepen alleen 3 multi raciale paarden rond; een witte, een bruine en een zwarte maar dat was ook alles. Maar weer terug naar de uitgang. Uiteraard kwam de vraag of we nog wat hadden gezien. Nee, behalve wat paarden. Zebra? Nee, paarden. Het hek ging open en we hoorden nog net de een tegen de ander zeggen "bad luck". Ja ja.

Voor de verandering viel de stroom weer uit. Nu waren we nog niet aan eten koken begonnen. Na 2,5 uur konden we weer. We stonden op het punt om maar weer naar de pizzeria te gaan. Ze kunnen toch niet zomaar de stroom er af gooien? Dus wel. Het wordt van tevoren niet eens meegedeeld. In het vervolg gaan we maar voor 18.00 uur koken.

Toen we boekten was ons al verteld dat we aan het einde van de week moesten verkassen. Van rondavel 1 naar rondavel 3. We dachten dat ze allemaal hetzelfde waren maar de keuken was ruimer, de douche was ruimer, een airco, een plafondventilator en .. een jacuzzi. Dit was de honeymoon rondavel. Aha. In de vorige rondavel hadden we een ruim bed met 2 matrassen. Dit bed was kleiner met 1 matras. Dat verklaart alles. We zijn wel dichter bij de waterplas komen te zitten waardoor we de hele nacht van de kikkers kunnen genieten. Niet weer he, jawel. Net doen of je ze niet hoort.

We zitten hier heel dicht bij de zogenaamde Panoramaroute. Op deze route zijn heel veel plaatsen waar je prachtige uitzichten hebt al moet het natuurlijk wel mooi weer zijn. De Pinacle een bijzonder natuurverschijnsel langs de PanoramarouteNa het bezoeken van een waterval reed Ab weer de weg op maar ging de rechter rijstrook op i.p.v. de linker. Kan gebeuren want heel soms is het nog wennen maar ik schrok want ik zag ondertussen een vrachtwagen aankomen. Dus schreeuwde ik "naar links" waardoor Ab zich weer rot schrok. Alle bekende stopplaatsen hebben we bezocht zoals de Pinnacle (een rotsformatie die lijkt op een naald), God's window (uitzichtspunt), Bourke's Luck Potholes (uitgesleten erosiegaten waar vroeger goud werd gevonden), 3 Rondavels (3 ronde heuvels die lijken op rondavels). Het ligt allemaal in de Blyde River Canyon. Daar besloten we te lunchen.Three Rondavels bij de Blyde River Canyon in Zuid-Afrika Een man en een vrouw waren pannekoek aan het eten toen een baviaan op de tafel sprong en de pannekoek meenam. De vrouw was helemaal verbouwereerd. Het is ook knap balen als op die manier je lunch verdwijnt.

Toen we vanmorgen begonnen te rijden was het nogal bewolkt maar tegen het middaguur was het zonnig en warm. Daarom besloten we de terugweg nog een keer te stoppen bij God's Window om te kijken of we betere foto's konden maken maar blijkbaar is het daar bijna altijd bewolkt. Het raam is een beetje smerig.

De dag begon zonnig dus vandaag naar het Sterkspruit Nature Reserve. Er waren geen borden te vinden en voor we het wisten reden we in een township bij Lydenburg. Nou zijn townships meestal in blokken verdeeld dus we waren na het rijden van een vierkant er al gauw weer uit. Het enige wat we op dat moment konden bedenken was om het te gaan vragen bij het Lydenburg museum. Eerst daar doorheen gelopen maar echt boeiend was het niet. Gevraagd naar het Sterkspruit Nature Reserve maar het bleek dat je daar als toerist niet meer werd toegelaten. Oh, vandaar geen borden. Geen nood. Naast het museum was het Gustav Klingbiel Nature Reserve. Gaan we daar toch heen. Voor de prijs hoefden we het niet te laten, € 1,00. Volgens de kaartverkoper liep er van alles en nog wat. Dat komt ons bekend voor maar we zien wel. Hij gaf een plattegrond mee want niet alle wegen waren even goed. Het begin was geen probleem maar na een tijdje konden we steeds de auto uit om stenen van het pad af te halen. Het gras was een meter hoog dus erg ver kon je niet kijken. Welgeteld 2 mooie vogels gezien en verder niets. Blijkbaar verdwijnen dieren als wij eraan komen. Na een paar uurtjes rondkarren zijn we er weer uitgereden. Eenmaal terug bij de cottage was het zo ontzettend benauwd. Gauw even het zwembad in.

Het heeft de hele nacht ontzettend geregend. Blijkbaar houden kikkers daar niet van want ze waren stil. Zo benauwd als het gisteren was zo koud is het vandaag. Lange broek en een jas aan. Niet te geloven. Bijna de hele dag bezig geweest om accommodatie te zoeken, kijken waar het ligt, hoeveel het kost etc. Daarna een mailtje versturen en hopen dat je antwoord krijgt.

 

 
----------------------------------